Ons verhaal

Over Nivora

Doel is het duurzaam ontwikkelen en behouden van hoogwaardige industriële kennis en werkgelegenheid in Nederland.

De Nivora groep is een Nederlandse industriële onderneming met een specifieke missie, een lange geschiedenis en een bijzondere eigendomsstructuur.

De groep omvat vijf vooraanstaande Nederlandse merken metaalbewerkingsmachines met een rijke historie: Darley (1934) en Safan (1960) die onder het nieuwe merk SafanDarley innovatieve machines bouwen voor de plaatbewerking, Bewo Cutting Systems (1935) dat industriële zaagmachines produceert, STYLE CNC Machines (1991), producent van unieke draai- en freesbanken en DYNOBEND (1988), specialist in oplossingen voor koud vervormen van buis.

De Nivora groep heeft fabrieken in Lochem, Eijsden, Waalwijk, Bunschoten en Haaksbergen en vestigingen in Duitsland, Engeland, Tsjechië en Taiwan. Er werken ruim 350 mensen in Nederland die samen een omzet van meer dan 65 miljoen euro realiseren.


Geschiedenis

1960    


-    Safan (Samenwerkende Fabrieken in Nederland) wordt in 1960 opgericht en vestigt zich in het Groothandelsgebouw in Rotterdam. Aanvankelijk zijn er vijf aandeelhouders, waaronder ook Bewo in Tilburg. In 1962 is daarvan alleen WILA, van de gebroeders Willemsen in Lochem, over. Wila is dan sinds 1932 producent van plaatbewerkingsmachines. Safan opereert vanaf dat moment als handelsonderneming van Wila.

1975


-    In 1975 scheiden de wegen van de gebroeders Willemsen zich. Safan wordt een zelfstandig productiebedrijf voor plaatbewerkingsmachines (scharen en kantpersen) in Lochem. De verkoop loopt via de holding Safan, gevestigd in Rotterdam. Wila gaat zich, ook in Lochem, concentreren op de productie van gereedschappen

1980


-    De resultaten van Safan zijn niet goed en in 1980 worden verkoop en productie samengevoegd in Lochem, waar het bedrijf nu nog steeds gevestigd is. Enige tijd later wordt Gerard Rave, eigenaar van ARA (Apparatenfabriek Rave Aalten) benaderd om te helpen een faillissement te voorkomen. Safan is een belangrijke klant van ARA, maar Rave heeft nog een reden: "… omdat ik altijd het idee heb gehad mijn geld zoveel mogelijk te gebruiken om werkgelegenheid in stand te houden." Met hem stappen ook enkele andere aandeelhouders in, evenals de Stichting Personeel Safan.

1986


-    In 1986 is Safan weer gezond. Rave is dan nog enig aandeelhouder. Hij wil dat het bedrijf blijft voortbestaan voor de mensen die het hebben opgebouwd. "Als je goed voor een bedrijf wilt zorgen, moet je voor een goede opvolging zorgen. ...... Daarom heb ik gedacht: Ik moet zorgen dat de eigendom in een onafhankelijk autonoom orgaan komt, waar ook mijn familie geen zeggenschap over heeft." Dat leidt tot de oprichting van de Stichting Nivora die enig aandeelhouder wordt van Safan. Rave blijft tot 1997 voorzitter van het bestuur en trekt zich daarna volledig terug. 

2008


-    Het gaat goed met Safan. Daardoor kan Nivora positief reageren op een verzoek van de curator van Bewo, Tilburg om een doorstart met de zaagmachinefabrikant mogelijk te maken. Bewo, opgericht in 1934 en ooit, in 1960 een van de aandeelhouders van Safan, wordt de tweede machinefabriek onder de Nivora vlag. De unieke kennis van industriële zaagtoepassingen en de werkgelegenheid van enkele tientallen mensen blijft behouden in Tilburg.

2010


-    In 2010 zoekt het familiebedrijf Trioliet contact met het bestuur van Nivora. De familie Liet is eigenaar van Darley in Eijsden, een gevestigde naam op het gebied van kantbanken, scharen, knip-, pons- en buigmachines. De familie zoekt een partij die goed is voor de continuïteit van het bedrijf en in staat is aandacht te besteden aan en te investeren in de verdere ontwikkeling van Darley. Dat leidt tot de overname van Darley door de Nivora groep per 1 januari 2011. 

2012


-    In de loop van 2012 gaat STYLE High Tech failliet. STYLE is ontwikkelaar en fabrikant van ‘teach-in’ draai- en freesbanken, specifiek voor enkele stuks en kleine series,. Het bedrijf zoekt contact met Nivora met het verzoek een doorstart mogelijk te maken. Ook hier is weer unieke kennis aanwezig die, evenals de werkgelegenheid van tientallen mensen, behouden kan blijven. Onder de vlag van Nivora start het bedrijf in Bunschoten door onder de naam STYLE CNC Machines.

2013


-    De steeds verder gaande samenwerking tussen Safan en Darley leidt in 2013 tot de introductie van het nieuwe wereldmerk SafanDarley. Het beste van beide merken wordt gebundeld in een nieuwe range elektrische en hydraulische kantbanken, van 200 tot 1250 ton.

2014


-    In 2014 heeft Nivora Falköping Cad-Cam Software AB (FCC) overgenomen. Dit bedrijf vervaardigt software voor kantpersen onder de merknaam Autopol. Het bedrijf is geplaatst als dochter van SafanDarley Holding BV.

2016


-    In 2016 is Dynobend B.V. overgenomen door de Nivora Groep. Dynobend B.V., gevestigd in Haaksbergen, is gespecialiseerd in het leveren van precisieoplossingen voor het koud vervormen van buis, draad en profielen. Nivora Holding B.V. beschouwt de overname als een belangrijke bijdrage bij de waarde van de groep van innovatie industriële bedrijven. De kennis en financiële steun die de Nivora Groep biedt, geeft Dynobend B.V. de mogelijkheid een grote sprong voorwaarts te maken bij de ontwikkeling van producten en innovatieve oplossingen.

-    Ook in 2016 heeft SafanDarley een verkoopkantoor in Noord-Amerika (SafanDarley North America) opgericht teneinde dichterbij onze afnemers in de US te kunnen opereren. Deze onderneming is inmiddels uitgegroeid tot een verkoop- en servicebedrijf met specialisten voor advisering en hoogwaardige service- en onderhoudsopdrachten.


Structuur